COL.LECTIUS

Publicat a COL.LECTIUS

LA PRECARIETAT DEL CECAT

Nov 06, 2019
LA PRECARIETAT DEL CECAT

LA PRECARIETAT DEL CECAT POSA EN PERILL LA SEGURETAT DE LA CIUTADANIA I DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES 

 

El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) està regulat per la Llei 4/97 de protecció civil, el Decret 246/1992, de 26 d’octubre i el propi decret d’estructura del Departament d’Interior. Aquesta unitat és el centre superior de coordinació i informació de l'estructura de protecció civil de Catalunya, vetlla per la bona gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de situacions en què calgui l’activació d’un pla d’emergències i té com a última finalitat la seguretat de les persones, dels seus béns i drets, i també la previsió i la minimització dels efectes que poden patir en cas d’emergència. 

Al CECAT treballen professionals especialitzats i disposa de les eines per fer front a les situacions de risc potencial (predicció de nevades, allaus, pluges, ventades, etc.) i a les situacions de risc real (inundacions, accident químic, ferroviari, aeronàutic, etc). 

Durant el mandat d’Artur Mas i sota la direcció de Felip Puig (2010-2012), el Departament d’Interior va decidir desmuntar aquest centre provisionalment, per muntar el primer “CECOR policial” (Centre de coordinació policial no regulat enlloc) per afrontar la coordinació entre Mossos, Policia Nacional i Guardia Civil durant la Cimera del Banc Central Europeu que es va celebrar al 2012 a Barcelona. Des de aquell moment els comandaments dels tres cossos policials del CECOR utilitzen la sala de control i les instal·lacions del CECAT. L’any de creació es va justificar aquesta ocupació en el fet que a Mossos no disposaven d’una sala amb tecnologia suficient. 

Està clar que el que va començar essent una necessitat explicada com a manca de recursos tècnics i econòmics dels Mossos per disposar d’una sala de coordinació pròpia, ha acabat essent un costum tumoral que esdevé un càncer i, set anys més tard, no sembla que porti camí de solucionar-se malgrat els riscos que comporta per a les emergències del país, dels municipis, dels ciutadans i dels treballadors de protecció civil. 

Ningú es pot creure que durant 7 anys no s’ha tingut temps suficient per dotar de diners i tecnologia una sala de coordinació policial, quan es gasten fortunes en pistoles tasser, gas pebre, pilotes de goma o bales de foam, i continuen muntant i desmuntant l’operatiu policial de forma provisional a la sala CECAT. 

Durant aquests anys diverses situacions d’emergència del país han coincidit amb operatius policials del CECORs que ocupen les instal·lacions del CECAT. En aquestes ocasions l’equip de treballadores i treballadors de protecció civil i altres cossos d’emergència o serveis essencials estaven desplaçats i sota mínimes condicions tecnològiques i laborals en una “saleta” provisional que tothom coneix com el “miniCECAT”. A tot això s’afegeix que els treballadors del CECAT veuen perillar la seva seguretat física al “miniCECAT”, on només un finestral de vidre i una porta, també de vidre, els separa del carrer, cosa que no ofereix les mínimes condicions de seguretat, d’higiene, de salut laboral o ergonòmiques. 

D’aquesta manera, els professionals del CECAT han de gestionar en pèssimes condicions emergències químiques, inundacions, incendis forestals, nevades... En contraposició, els membres del CECOR gaudeixen d’abundants recursos tecnològics, cafetera, esmorzars, dinars, berenars i sopars a costa de l’erari públic, quan la resta de treballadors del Departament han patit restriccions econòmiques brutals des de fa anys. 

En canvi, quan es van produir sobtadament els atemptats de l'agost de 2017, la sala CECAT va coordinar i gestionar tot el dispositiu amb la incorporació de tots els serveis d'emergència (també els policials) i el Gabinet de Comunicació, tal i com es preveu als plans d'emergència de Protecció Civil. Per tant, encara s'entén menys que en dispositius policials preventius es desplacin els recursos que gestionen les emergències a Catalunya a una sala petita sense recursos suficients. 

Després de 7 anys ja no hi ha més excuses, els CECORS policials no es poden seguir realitzant a costa dels recursos de la Direcció General de Protecció Civil, la Direcció General més castigada, ignorada i minvada del Departament d’interior, on els seus treballadors de guàrdia no tenen un model establert, on es cobreixen el 40% de guàrdies anuals gràcies a la voluntarietat d’uns pocs i on a la seva sala no s’ha invertit ni un euro durant 10 anys ni mantingut el mínim de plantilla necessària, això sí, per quan munten els CECORs al CECAT, s’inverteixen milers d’euros en instal·lacions provisionals i hores de personal. 

Prou centres de coordinació policials al Departament d’Interior!!! Prou il·legalitats i posar en risc a la ciutadania i als companys de protecció civil!!! I, sobretot, més respecte pels cossos d’emergència, els cossos generals i els de serveis propis de la Generalitat. 

Ja n’hi ha prou!!! 

UGTGENERALITAT 

Barcelona, 6 de novembre de 2019 

Darrera modificació el Dimecres, 06 Novembre 2019 19:21
Valorar aquest article
(0 vots)

ASSEGURANÇA SALUT AFILIATS

flyer ugt JOOMLA